понедельник, 9 января 2023 г.

Виноград Подарок Ірині. Опис, фото і досвід вирощування

Виноград Подарок Ірині – столова форма раннього строку вистигання зі смачними червоними ягодами гармонічного смаку селекції Вишневецького Н.П.
Основними гідностями цієї вже порівняно не нової форми винограду селекції Вишневецького Н.П. – крупні грони (1, 2) і ягоди червоного кольору (4) шикарного гармонічного смаку, висока врожайність (3). Виглядають грони дуже нарядно навіть в тіні. Грони не дуже великі, але виглядають нарядно (1, 2). Ось такі гідності, недоліки мені не відомі. 


Фото 1. Грони винограду Подарок Ірині 19 серпня 2019 р. 


 Фото 2. Дві грони винограду Подарок Ірині на прищепі 


Фото 3. Частина врожаю винограду Подарок Ірині 2019 року, один рукав 4-х рукавного віяла 

Представлені тут фото, зроблені мною 19 серпня 2019 року на винограднику Олександра Гергеля в м. Полтава. Грони на дату знімання фото не тільки достигли біологічної стиглості, кісточки окрасились повністю, а ягоди набрали достатньо цукру, щоб говорити про відповідність їх строкам дозрівання заявленим оригинатором, як для Полтави в центральній частині України. Виноград Подарок Ірині визріває майже одночасно с такими відомими сортами як Талісман, Страшенский, Лора, Ландиш, Дубовський розовий, Рембо, Рубіновий юбілей і інші. 

Як видно с фото по формі грони кулеподібні, іноді конічні, середньої щільності або трохи рихлі. По вазі грони також відповідають даним селекціонером характеристикам, в основному вагою біля 1000 г, окремі до 1500 г. 

Показані на фото 3 грони, це тільки частина врожаю, один рукав 4-х рукавного віяла. Кущ кореневласний, його ріст дуже сильний. Навантаження тягне відмінно.
Характеристики цієї форми винограду взяті із Інтернету: 

ПОДАРОК ІРИНІ [(Кеша х Глаша) х Елегант сверхранній] селекції Вишневецького Н.П. 
Строк дозрівання: ранній (125 – 130 днів). 
Сила росту кущів: сильнорослі. 
Маса грон: 800 – 1500 г. 
Маса ягід: 15-20 г. 
Розмір ягід: до 40 мм. 
Окраска ягід: червона. 
Консистенція м’якоті: м’ясиста, хрустка, шкірка з’їдається. 
Смак (присмак) ягід: гармонічний. 
Цукристість, %: 16 – 19. 
Кислотність, г/л: 6 – 8. 
Стійкість до грибкових хвороб: – середня. 
Стійкість до морозу: -23°С (потребує укриття).

Отримані ягоди крупні (18г), в межах заявлених селекціонером характеристик 15-20г. Колір ягід червоний, а по формі яйцеподібні, витягнуті або кулеподібні (4). Смак ягід дуже приємний гармонічний, з шикарним сортовим присмаком. М’якоть м’ясиста-соковита, хрустка. Шкірка при їді не відчувається. Кісточок 2-3 штуки і на дату знімання фото і запису відео вони ще зелені. На фото 4 показана половинка розкушена ягода, де видна м’ясиста її структура і 3 зелені кісточки. 


Фото 4. Ягода винограду Подарок Ірині 


Фото 5. Половинка розкушеної ягоди винограду Подарок Ірині 



Фото 6. Суцвіття винограду Подарок Ірину 6 травня 2019 року 

Квітка обох статей і як видно з фото 1, 2 і 3 запилення пройшло нормально. Грони добре заповнені, горошіння немає, ягоди рівного розміру, що особливо ціниться у покупців на ринку. На фото 6 показано суцвіття винограду Подарок Ірині в розпалі цвітіння, де добре видно тичинки і маточка. Це підтверджує, що квітка обох статей і вона самозапилюється. Будь яких стимуляторів цвітіння чи росту О. Гергель для цієї форми не використовує, абсолютно немає сенсу.
Стійкість до грибкових хвороб можна вважати середньою. Ознак грибкових хвороб немає, однак виноградник обробляється фунгіцидами проти мілдью і оїдіума. 

Лоза визріває добре, живці укоріняються також добре, перевірено при вирощуванні саджанців. Основне призначення врожаю – споживання у свіжому вигляді. Врожайність висока. Форма закладає по 2 грони на пагін, а буває і по 3. Оскільки грони дуже крупні, то необхідно проводити нормування врожаю гронами, залишаючи по одній на пагін. Якщо суцвіття надсікти приблизно на 40%, то можна залишати і по дві грони на пагін. Для отримання особо крупної ягоди краще залишати по одній гроні на пагін. 

Заявлена стійкість до морозу мінус 22ºС, як і в інших формах селекції Вишневецького Н.П., наприклад Валек чи Хамелеон. Тобто на зиму лозу потрібно вкривати. Грунт на винограднику у О. Гергеля суглинок с глибоким заляганням грунтових вод. Виноградник укривний і поливний (крапельна система з дренажами). Поливи кущів робляться по мірі необхідності в залежності від погоди. За допомогою крапельної системи в дренажі робиться і коренева підкормка мінеральними добривами. 

Кущ винограду кореневласний, формування віяло з віддаленою зоною плодоношення. Обрізка довга, довжина рукавів до 2 м, далі стрілка довжиною до 1,5м, все визначаються силою росту. Зона плодоношення розташована над сусіднім кущем. Як формувати такий кущ і робити обрізку дивіться відео: „Обрезка винограда, формировка виноградного куста с удаленной зоной плодоношения‟. https://youtu.be/c5HeHr_qlqI Таке формування має достатній запас старої деревини, що дозволяє вирощувати крупні грони з великою ягодою. 

На закінчення можна сказати, що виноград Айсберг – хороший виноград, смачний виноград, перевірений роками і багатьма виноградарями. Вирощувати його слід із-за гармонічного смаку, з шикарним сортовим присмаком, раннього строку дозрівання, високої врожайності і надійності. 

Відгук про цю форму винограду Вишневецького Н.П. дивіться у відео, знятого на винограднику А. Гергеля.: „Виноград 2019. Виноград Подарок Ирине. Отзыв о винограде‟.  

Порівняння винограду Подарок Ірині з іншими перспективними формами винограду, дивіться у відео: 


Дивіться також: 

 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий